In data de 30 martie 2021, a fost emis comunicatul de presa privind demararea proiectului “Revitalizarea procesului de integrare al strainilor din judetul Brasov”, realizat cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021 prin programul Active Citizens Fund România, Apel #7 – Acțiuni de advocacy pentru incluziunea socială a grupurilor vulnerabile in parteneriat cu Consiliul National Roman pentru Refugiati. Vezi comunicatul de presa aici.

Proiectul “Revitalizarea procesului de integrare al strainilor din judetul Brasov” a fost selectat spre finantare pentru ca propune introducerea unor servicii imbunatatite, adaptate la nevoile imigrantilor care locuiesc in Brasov. Astfel, prin acest proiect:

  • Se vor imbunatati serviciile de informare si consiliere pentru strainii care locuiesc in Brasov;
  • Se va moderniza Punctul de Informare pentru Straini deschis de asociatia noastra in anul 2014 la sediul Serviciului pentru Imigrari din judetul Brasov; 
  • Se vor organiza cursuri de limba romana pentru strainii adulti din Brasov pentru a-I ajuta in integrarea lor in Brasov; 
  • Se vor organiza activitati socio-culturale cu scopul cunoasterii obiceiurilor, traditiilor romanesti, inclusiv festivalul anual Ziua Multiculturalitatii in Brasov (cu sprijin si participare a UNHCR, Agentia ONU pentru Refugiati, Reprezentanta in Romania) promovarea si incurajarea dialogului intercultural, comunicarea si cooperarea dintre culturi, incurajarea tolerantei, a respectului pentru diversitate, combaterea stereotipurilor, prejudecatilor si excluziunii sociale si promovarea integrarii imigrantilor
  • Se vor organiza sesiuni de advocacy cu institutiile publice locale in vederea imbunatatirii legislatiei si a practicilor institutionale in domeniul migratiei si astfel armonizarea practicii la nivel local in ceea ce priveste accesul la drepturi sociale ale imigrantilor: servicii si beneficii sociale, locuinte, sociale, educatie, munca, drepturilor si obligatiilor acestora etc. 
  • Se vor organiza sesiuni de advocacy pentru cresterea participarii la viata economica si sociala a strainilor si responsabilizarea sectorului privat. Complementar, in cadrul proiectului va fi elaborat si implementat un mecanism de monitorizare a pietei fortei de munca in cazul strainilor cu o forma legala de sedere. Acesta va avea ca scop atat facilitate accesului strainilor cu sedere legala la un loc de munca, cat si de a preveni eventuale abuzuri din partea angajatorilor (inclusiv prin nerespectarea prevederilor contractuale). Mecanismul se va focusa pe modalitatea legala prin care angajatii pot raporta eventualele abuzuri si incalcari ale drepturilor, cu respectarea principiului confidentialitatii si a prevederilor legale in vigoare.

Bugetul proiectului este de 146.131,04 Euro pentru 24 de luni. 

Centrul de Integrare pentru Migranti functioneaza incepand cu anul 2012 si si are ca baza de functionare ORDONANȚA nr. 44 din 29 ianuarie 2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit protecție internațională sau un drept de ședere în România, precum și a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și a cetățenilor Confederației Elvețiene.

Vezi comunicatul de presa aici.