Eymi Cordoba (Cuba)

Integrarea nu a fost dificilă, deoarece nu există rasism (unii mă văd ca o „pasăre exotică”) și oamenii sunt foarte drăguți. Totusi ca uneori, am intrat în conflict cu diferențele de cultură, deoarece sunt două țări complet diferite (Cuba-România). Te simți ca a doua casă. Simti ca esti parte a acestei tari ca esti unu dintre ei (esti un roman).

Modesta Peralta Sosa-Misica

Mutarea în altă ţară este un proces mult mai complicat decât am crezut. Personal, am avut multe lucruri care mă leagă de ţară mea frumoasă, Republica Dominicană: familia, prietenii, munca mea, mâncarea, muzica, plajele şi multe alte lucruri şi mari şi mici.
Când am ajuns în Braşov, România, acum 4 ani, nu vorbeam limba, alimentele erau complet diferite, muzica şi atmosfera la fel, dar cel mai important, mi-au lipsit foarte tare familia, prietenii şi colegii.

Pentru câteva luni m-am simţit tristă şi izolată. Au fost vremuri dificile, dar dificultăţile te fac mai puternic. Datorită ajutorului soţului meu şi spiritelor care mi-au fost trimise de acasă, am început să studiez şi am fost informată la Biroul de Imigrare despre Centrul de Integrare a Imigranţilor unde m-am prezentat şi am început să mă integrez şi să studiez limba română cu profesoara Anca Artenie, datorită intervenţiei coordonatoarei centrului, Astrid Hamberger. Am luat, de asemenea, lecţii private pentru a accelera şi personaliza procesul.

Cel mai bun lucru în România, şi spun asta cu mare bucurie, este poporul român (ca peste tot, oriunde mergi, vor fi şi oameni care urăsc, răi dar şi buni prietenoşi, etc). Dar, în experienţă mea, am întâlnit oameni minunaţi, care mă invadează cu întrebări pline de curiozitate cu privire la cultura mea (de care sunt mândră), îi invit să mănânce ce gătesc eu, pentru a gusta feluri de mâncare diferite de ale lor. M-am întâlnit cu fiinţe frumoase care mi-au oferit o mână de ajutor, am găsit pe stradă ocazional doamne care mi-au oferit o floare, făcându-mi ziua foarte fericită. La serviciu, toţi colegii mei sunt oameni minunaţi.
Acum, procesul de adaptare include participarea împreună cu prietenii mei la adunări sociale, ajutorul reciproc când avem o problemă sau chiar întrebări dificile la care căutăm răspunsuri. În vacanţa de Crăciun (respectiv Ziua Îndrăgostiţilor, aniversări) am încercat să facem ceva împreună şi să includem şi noii membri ai familiei noastre, românii.

Acum chiar mă simt ca acasă în România. Sunt privilegiată să am două ţări de care aparţin, România şi Republica Dominicană.

Diversitate

Integrare

Toleranta